CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, February 13, 2017

DIY : Mewarna Balang Terpakai

Assalamualaikum



Hi 2017!

Baru harini ada sedikit masa dan peluang nak menaip dekat Blog. Itu pun guna handphone di petang minggu. Huhuhu!

Cut it short, malam tadi aku buat sedikit aktiviti DIY. Malam minggu kan, takkan nak tidur awal. Hehehehe! Plan nak buat benda ni dah lama dah, sejak tahun lepas. Tapi baru malam tadi dapat buat. Nampak? Busy ke tak busy? Hihihihi. 

Nak buat dia kacang je, janji ada bahan. Korang cuma perlukan balang kaca, acrylic paint, dengan surat khabar lama. Tu je!



Acrylic Paint



















Balang-balang kaca tu adalah bekas Preggo
dengan balang yang dah kehilangan penutup




Picit je acrylic paint dalam balang.
Lepas tu terbalik kan balang macam dalam gambar. Biar kering kaw-kaw. 



Ta-Daaaa! Dah siap. 
Kacang je kan? kan?


Ada beza tau kalau kita warnakan balang dari luar atau dari dalam. Kalau dari luar balang tak nampak berkilat, dia nampak matte. Lepas tu pulak permukaan balang jadi kesat disebabkan acrylic paint tu. Aku alergi sangat dengan benda yang kesat-kesat kapur ni. Huhuhu! So i choose to paint from inside. Balang akan kekal berkilat macam asal. Cantikkkk!

Lepas tu letak la dekat mana-mana yang korang suka sebagai hiasan rumah. Dalam bilik boleh, ruang tamu boleh. Cuma jangan terkena air je, dia tak la mudah luntur, tapi akan luntur. 













Okay lah, itu satu DIY yang aku nak sangat buat dan dah pun berjaya dibuat. Sekali dengan tutorial lagi untuk korang. Satu lagi kerja DIY aku yang dah dibuat tapi belum buat tutorial, aku akan usaha buat jugak dalam minggu ni eh. DIY frame gambar. 

DIY frame gambar ni aku create sebab aku taknak paku frame dekat dinding rumah. Aku pilih untuk tampal guna 'tack it' from Faber Castle. So i really need a super light frame. Itu yang tercetusnya idea untuk DIY frame gambar. Disebabkan haritu aku try and error aku memang tak snap gambar masa DIY. So bahan takde, kena lah beli bahan baru boleh buat tutorial. Hehehe!

See in next entry. Bye! 



Love, 
Nursaila Norman! 






Thursday, December 15, 2016

17 Hari Sebelum Masuk Tahun 2017

Assalamualaikum



Macam biasa, permulaan ayat yang klise - cepatnya masa berlalu. Heh! Setiap minggu sebut ayat yang sama. Setiap bulan. Memang masa datang dan pergi macam tu je. Macam menggila.

Aku berani kata, dalam banyak-banyak tahun yang aku lalui, tahun 2016 adalah tahun yang paling sempurna dalam hidup aku! Tahun 2016 aku berada dalam persekitaran kerja baru yang sangat sempurna. Orang-orangnya, cabaran kerjanya, semangat berkumpulannya, rasa kekeluargaannya. Apa lagi yang aku nak dalam organisasi selain daripada perasaan yang sentiasa aman, damai, tenang walaupun boss bagi kerja last minute. Monday Blues dah lama takde dalam hari-hari aku sejak aku kerja dekat Celcom. Sekarang ni jangankan Monday Blues, hari apa pun aku tak ingat dah. Haha! Isnin? Sabtu? Rabu? Ahad? Khamis? Kadang tu takde beza. Tapi aku tetap tenang. Happy. Dah genap setahun aku dekat sini. Macam sekejap. Macam dah lama. Macam sekejap sebab buat kerja sampai tak sedar masa berlalu. Macam dah lama sebab macam-macam yang aku dah lalui sampai aku tak sedar apa yang dah aku buat. This is my workplace, and my home as well. Really.

Selain itu (cewaahhh) aku dah mula stay dekat rumah. Pergh.. Seriously, tahun pertama kawen - duduk rumah sewa - kerjanya keluar tak lekat dekat rumah. Tahun kedua kawen walaupun pregnant tetappp tak lekat dekat rumah. Kalau duduk rumah pun duduk dalam bilik - bilik lengkap macam bilik hotel (haha!). Tahun ketiga kawen separuh jalan duduk rumah Ibu sejak berpantang (sebab rumah sewa dimasuki perompak) kemudian baru masuk rumah sendiri. Dah setahun duduk 'rumah kami' tu, baru ni start beli-beli barang. Sadis betul. Yang takde sofa je. Yang lain sume dah lengkap. Nak apa lagi kan? Nak perfect macam upah ID masak la. Kerja asyik outstation je, nak perfect cammanaaaa? Haha. 

Melissa? Dah 2 tahun dah pun. Dah 2 kali buat birthday untuk dia dekat 'rumah kami' tu. I learn from my past, tak penting jemputan ramai. Penting sekali bila birthday celebration tu suasana cool, enjoy the foods, chit-chat. Itu aku lah. Ada sesetengah orang suka ramai, suka riuh, suka sibuk-sibuk. Aku jenis suka enjoy every moment. Semua duduk dan chitchatting together makan dan gelak-gelak. Peace and harmony. Cewahhh. So untuk next birthday celebration buat simple for less than 15 people macam tu. Maybe taknak fokus sangat dengan hiasan birthday (mata pandang ke atas), nak fokus dengan makanan. Home cook, makanan yang perlukan semangat bersama macam steamboat (celup dalam satu periuk) atau nasi ambeng (makan dalam satu talam). Cita-cita kauuuuu kemain. Tahun depan tema Ultraman. Ya, Melissa gilakan ultraman. Letih mak nak beli ultraman setiap kali keluar.

Melissa sekarang perlukan perhatian lebih. Dia pulak jenis rajin terlebih baca buku. Seronok memang seronok, semangat aku dengan Suami berebut-rebut nak belikan buku untuk dia. Tapiiii, setiap malam wajib baca buku sebelum tido. Kalau baca satu buku je takpe, ni.. Kesemua buku wajib dibaca. Kalau satu round takpe, kadang tu dia mintak ulang dah jadi dua round. Selalunya mak dia baca buku satu round je pun dah berpinar2 mata mengantuk. Hahahaha! Aku harap minat dia membaca kekal sampai ke tua macam Ibu dia, amin. Dalam seronok anak suka buku ni, aku malas nak tambah buku. Makin bertambah buku makin banyak buku aku kena bacaaaaaa. Huwaaaa!

Kalau bab bermain aku serahkan dekat Suami. Aku pulak memang dari kecik tak banyak mainan perempuan, aku masa kecik banyak puzzle dengan buku. Bila dah ada anak ni aku memang tak reti nak belikan dia Melissa anak patung ke, pinggan mangkuk ke. Aku cenderung belikan dia buku, mainan susun-susun. Suami pulak belikan kereta, motor, lori, lego, ultraman, thomas and friends. So bila bermain, Suami akan take over. Aku masak sambil basuh baju. Settle masak, makan. Settle makan Melissa ajak masuk bilik cakap nak tido, tapi end up 'ibuuuu, nak baca buku?' dengan nada suara paling manjaaaaaaa sekali. Cis. Suami akan sidai baju yang dah siap dibasuh. Macam tu lah ruti harian kami. Heaven!

Kalau diikutkan, entry ni akan jadi entry aktiviti harian aku dalam rumah je. Perjalanan hidup aku sepanjang tahun 2016 pun banyak dihabiskan dekat office dan rumah je. Aktiviti DIY pun dah jarang sangat. Jarang? Errr, terlalu jarang. Aku tak banyak masa sangat, banyak outstation. Huhuhu! Cita-cita nak buat quilt lah, nak hias rumah lah, nak itu lah, ini lah. Cita-cita je, buatnya taktau bila. Hehehe! Entry ni pun taip semalam petang nak dekat balik kerja, itu pun tak habis taip. Sambung harini nak dekat-dekat lunch tadi. Petang baru post. Hampeh betul.

Harapan aku untuk tahun 2017 nanti semoga keluarga kecil kami ni dilimpahkan pelbagai rezeki, dilipat gandakan pendapatan, diberikan kesihatan yang baik, semoga hubungan suami isteri kami semakin utuh, dan Melissa jadi anak yang paling sempurna untuk kami. More prosperity moreee! Takwin 2017 dah full. Aku dah boleh nampak masa depan aku untuk tahun 2017. Hahaha! Get ready jelah ya untuk full throttle. Huhuhu! Semoga tahun 2017 ni construction dalam #homesuitehomesailashahir tu 80% done. Oh, untuk #homesuitehomesailashahir sila refer IG ya. Sorry Blog. Heeeeeee. Oh dalam blog boleh refer label homeSUITEhome. Sehingga berjumpa lagi dalam Blog yang tak pasti bila, bye 2 0 1 6!


Untuk REFRESH

Bye Bye 2010

Bye Bye 2011

Bye Bye 2012

Bye Bye 2013

Result Not Found for 2014

Bye Bye 2015



SEKILAS 2016











































2016, anda terlalu baik untuk kehidupan kami, semoga 2017 lebih baik berganda-ganda, amin. Ya Allah lajukan masa bila kami diduga, lambatkan lah masa bila kami bahagia.

Can't wait to see you 2 0 1 7 !



Love,
Nursaila Norman!


Wednesday, November 30, 2016

Review : Perabot Pejabat Second Hand

Assalamualaikum



Perabot pejabat terpakai. Second hand office furniture. Perabot office second hand. Perabot pejabat second hand. Perabot office terpakai.

Perabot Second Hand Murah.
Second Hand Furniture Murah.


FLIP CHART WHITEBOARD




MEJA OFFICE



MEJA OFFICE


Ketiga-tiga items hanya RM1,500 sahaja!

PERCUMA 2 items di bawah ni



Kepada yang berminat, boleh terus hubungi :
CONTACT : 011 3219 3393 (whatsapp only)


Perabot Second Hand Murah.
Second Hand Furniture Murah.





Love,
Nursaila Norman!








Monday, November 14, 2016

SUNWAY LAGOON

Assalamualaikum



Pergi Sunway Lagoon pada 22 Oktober. Harini baru dapat update entry. Haihhh. Kenapa tak genapkan aje sebulan? Cepat-cepat taip, sebelum segalanya terlambat macam haritu. Hahaha!

Mula-mula kita warm up dengan gambar website Sunway Lagoon dulu eh. Macam aku haritu, benda first yang aku concern kan of course locker dengan pakaian yang boleh dan tak boleh dipakai. So aku google beberapa website/blog yang aku jumpa, tengok rilexxxxx je acik-acik tu pakai baju pergi pasar. Setakat pakai t-shirt tu lagi lah boleh kan. Haha!







































Disebabkan Melissa ni takut kolam, tempat mandi manda, jadi kami banyak habiskan masa dekat Wildlife Area. Lebih kurang macam dalam zoo, tapi dalam Sunway ni tak kena matahari, takde la panas macam pergi zoo. Sejukkkkk je tengok haiwanssss. Hehehe

























First of all, selfie in a car!























Yeah, AVIARY!







Our first picture on that day! Masa ni berapa kali snap ntah.
Sebab first time pakai monopod. Hahaha!
Dah biasa orang ambilkan gambar, tiba2 kena ambil sendiri.
Awkward! Hehehehe















Dah semakin pandai guna monopod time ni. Haha!





























Awak geram apa tu awakkk?


Rehat kejap.
Penat dah jalan-jalan dalam tu dengan orang ramai lagi.



















































Angsa ke itik entah, HAHA! Comel je dia kejar Suami.
Sekali rupanya Suami takut. Kahkahkah. Kelam kabut tutup pintu besi tu.
Aku kalau dapat itik tu aku peluk kuattttt2 bawak balik. 







































Lissa, apa tu?
Lion! Warghhh..
Okay siap ada sound effect.























Taktau burung apa ni (peacock ke eh?)
Banyakkkk berkeliaran hujung kaki.
Hampeh betul. Sakit betul hati tak dapat peluk.























Ayam pun ada bersepah hujung kaki.
Melissa bukan main gembira tengok haiwan berkeliaran depan mata.
Dengan kolam mandi takut, haiwan ni lari-lari tak takut?
Huhu
























Sepanjang aku tengok diorang ni, tak pernah sesaat pun diorang stop berjalan.
Jadi pak guard depan rumah bagus ni.
Non stop action.




Dah habis dekat Aviary, kitorang sambung dekat haiwan dalam kandang pulak.
























Jiran bergaduh dengan jiran. Kelakar tengok kambing ni sound jiran sebelah.
Yang sekor lagi baru datang dah jadi batu api.
Nasib baik busuk, kalau tak leh sorak 'gaduh, gaduh, gaduh' Hahaha!





















































































Arnab tak pandai kenyang nama dia. Erk!
Kat sini best, dapat pegang arnab lama-lamaaaaa. Lissa pun seronon bagi rabbit mamam.






























Yang sekor ni taktau kenapa terlepas. Part ni Lissa macam takut sikit.
Maybe sebab dia tengok rabbit tak duduk dalam kandang.







































Bila dia rasa confident, terus dia tolak tangan aku.
Dia nak bagi sendiri. Cisssss.
Kalau boleh bela sekor, pastu suruh Lissa amek part bagi makan mesti best ni.
Hahaha







































Yang ini spesis hamster kot. Entah.
Yang pasti kenapa tak sikat rambut niiiiii?




Kesian Lissa kena buli dengan Ibu & Abah.
Yang atas gambar dari hand phone Ibu.
Yang bawah gambar dari hand phone Abah.
Ostrich nak kawan laaaa.. Dia tengok Icha nangis terus dia kona..







































Cubaan untuk ajak Melissa mandi kali kedua.
Kehkehkeh!
Kawasan ni memang cantik! Rasa nak lepak kat tangga lama-lama. Haha!

























Sekali dah naik takkan turun dah.
Macam naik tangga Batu Caves. Tu hujung belum habis tangga lagi tau.





















Amek mood nak main dengan air yang sangat banyak.
Compare air dalam bilik air. Hahahaha!
Sejak lahir Lissa memang jenis suka air. Nak bagi dia happy ajak je mandi.
Tapi sebab aku tak ajar dia mandi kolam, of course dia terkejut tengok air banyak macam ni.
Hehehehe. Sorry Lissa, it's okay Lissa take your time sayang.





















Of course Abah is our HERO!!
Abah datang pujuk-pujuk terus nak.
Dapat la basahkan baju. Takde la rugi bawak swim suit tu.
Hahahaha!

Settle mandi kejap tu kitorang balik ke check point asal. Makan-makan kejap, layan Lissa kejap pastu balik. Masuk je kereta bagi susu terus ZzzzzzZzz. Penat, kenyang dan mengantuk. Hihihi. Overall okay lah. Kalau ada anak kecik ni kena bagi chance anak happy. Esok-esok anak dah besar baru boleh main yang adventure tu. Nak jugakkkkk.. Haha!



Last but not least, penutup entry aku letak gambar aku selfie ye.
hikhikhik!





Love,
Nursaila Norman!